Hotell och konferens
Dela sidanDela sidan
/media/131976/akvarell_startsida.jpg?anchor=center&mode=crop&width=750&height=320&rnd=132037660660000000

Distanskurs i akvarell HT 2019

I höst fortsätter succén Akvarell på distans. Nu i kortkursform med fem olika delkurser. Du kan ansöka till en eller flera kurser.

Kursstart: 2019-09-02  
 
Sista ansökningsdag: 2019-08-26  
 
 
 

Fakta om fem kurser

Kursernas längd: 14 arbetsdagar fördelat på 3 veckor. Vi har inga fysiska träffar. Undervisningen är kostnadsfri. Ladda ned kursprospektet i den grå rutan nedan. 

  • Kursens omfattning: Helfart
  • Tidpunkt: Distanskurs.
  • Sista ansökningsdag: 26 augusti 2019.
  • Kursstart: se vid respektive kurs. Första kursen startar 2 september
  • Kursslut: se vid respektive kurs.
  • Målgrupp: Inga förkunkaper krävs
  • Kursmaterial: står du för själv.
  • Kursledare: Eva Magnusson konstnär, gå gärna in på hennes hemsida http://evamagnussonskonst.se/
  • Ansökan: Klicka på den gröna knappen: fyll i, skriv ut och skicka in till angiven adress

Papper, färg och ljus

Kurstid: 2 - 19 september

Kursen går igenom grunderna med färgernas genomskinlighet, om papprets betydelse och hur papprets vithet styr färgerna och ljuset i målningen. Det finns många olika kvaliteter och strukturer på akvarellpapper och det kan kännas som en djungel att hitta ett papper som känns bra. Vi provar olika papper och testar också färgernas egenskaper. Slutligen målar vi dekorativt och meditativt, en mandala med hjälp av naturens växter.

Vått i vått och vått på torrt, måla grönt
utan grönt, måla landskap, väder och
skuggor

Kurstid: 23 september - 10 oktober

Man kan säga att det finns två grundtekniker i akvarell, att man målar på vått papper eller på torrt. Färgen uppför sig ju olika beroende på hur blött pappret är och charmen med akvarell är att det händer oväntade saker. Man kan dock, på olika sätt, reglera processen och det ska vi pröva genom att måla naturmotiv, utan att använda de gröna färgerna i målarlådan och måla olika väder. Dessutom får du här också lära dig några enkla sätt att tänka på när man ska göra skuggor.

Släpp loss! Trix och fix

Kurstid: 14 - 31 oktober

Måleri har så många dimensioner och i den här kursen kommer du att kasta loss, att släppa kontrollen och bara flyta med för att öppna sinnet, hitta en del av ditt eget uttryck och att ge dig ett friare förhållningssätt till ditt eget måleri. Vi målar efter musik, stänker och häller färg. Detta bildar sedan, på olika sätt, underlag för nya målningar där vi också använder oss av några av de många trix som finns för att få hjälp med detaljer eller för att få intressanta effekter. Vi kommer också att undersöka hur en enda liten droppe vatten kan göra skillnad.

Lavering och lager på lager, dagbok och att teckna utan penna

Kurstid: 4 - 21 november

I den här kursen lär vi oss att kunna måla en yta med jämn färg så att det inte syns några penseldrag, en lavering. Vi lär oss också att göra en gradering, en lavering som går från mörkt till ljust. Akvarell kan man måla i många lager och det ska vi träna på med laveringarna som grund. Man kan vilja ha linjer av olika slag i sin bild. Det kan vara allt ifrån uppteckningens blyertsstreck till att rista i den blöta färgen. Berättelsen, i vidare bemärkelse, är central i bildskapandet. Att lavera och göra linjer kombinerar vi i ett dagboksliknande måleri

Negativt måleri, akvarell collage

Kurstid: 25 november - 12 december

Negativt måleri eller utsparning är ett spännande sätt att måla på där man kan få oväntade effekter. Man målar mellanrummen, i stället för formen och bygger upp bilden med olika lager för att få djup i bilden. Vi ska också göra akvarellcollage, gå loss på gamla målningar och återbruka dem. Det handlar inte om att montera bilder bredvid varandra utan att använda delar av målade ytor som bildelement. Vi ska riva, klippa, skära och flytta runt och sammanfoga till nya bilder. Ett kul sätt att skapa och att tänka på ett nytt sätt.

 För mer information