Att studera på vår folkhögskola

Att studera på vår folkhögskola

Folkhögskola är en skolform som utgår från dina behov av kunskap och personlig utveckling. Oavsett om du vill läsa en yrkesinriktad utbildning eller vill komplettera dina tidigare studier på allmän kurs för att söka till högskolan, får du en utbildning av hög kvalitet och stora möjligheter till individuell anpassning. Ofta läser vi i mindre studiegrupper och stor vikt läggs vid dina egna erfarenheter, förkunskaper och behov.

Att studera på en folkhögskola kan vara en stor skillnad mot andra utbildningsformer. Det är även skillnad på de kurser vi till handa håller på vår skola. 

En del av kurserna är på plats i Holsbybrunn och andra är på distans med obligatoriska närträffar. Läs mer om skillnaden på att studera på plats och distans. 

Vad är en folkhögskola? 

Folkhögskolan är en typ av vuxenutbildning. Är man 18 år och äldre kan man söka kurser och utbildningar på folkhögskola. Utbildningen på folkhögskola är fri och frivillig. Det betyder att deltagarna själva väljer att gå på folkhögskola och att kurser och utbildningar står fria från centrala läroplaner och den kommunala vuxenutbildningen.

Vad är folkbildning

Folkbildning är ett samlingsbegrepp för studieförbund och folkhögskolor och syftar till att göra kunskap och bildning tillgänglig för alla på ett demokratiskt och jämlikt sätt, och utanför den traditionella skolvärlden.

I en proposition från regeringen sammanfattas den så här: "Folkbildningen ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället."

Statens syften med folkbildning

  • Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
  • Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.
  • Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja utbildnings- och bildningsnivån i samhället.
  • Bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet.

Att studera på plats

På folkhögskolan flyter studier och fritid ihop och många får vänner för livet. På internatet kan du studera och diskutera tillsammans med andra kursdeltagare. Du har också möjlighet, att på kvällstid nyttja skolans lokaler och utrustning. 

Att studera på distans

När du söker till några av våra distanskurser är det viktigt att du läser all information på kurshemsidan och dess kursplan. Olika kurser arbetar på olika sätt och använder olika lärarplattformar.