Om oss

Om oss

Ädelfors folkhögskola drivs av arbetarrörelsens organisationer i södra Sverige. Skolan är en av Sveriges största folkhögskolor med ca 300 kursdeltagare. Folkhögskolan startades 1957 i samhället Ädelfors, till nuvarande plats i Holsbybrunn flyttade man 1972.

På skolan finns både allmänna grundutbildningar och yrkesinriktade utbildningar. Vi har plats för mer än 100 kursdeltagare på skolans internat. För den som har särskilda behov finns möjlighet att bo i egen, anpassad lägenhet.

Ädelfors folkhögskola är också en modern kurs- och konferensanläggning som varje år tar emot 100-tals kurser och konferenser. Vi har mötes- och konferenslokaler för de flesta behov. Här finns datasalar. Våra gästrum är trivsamt och praktiskt inredda. Här bor våra kurs- och konferensgäster med hög komfort i enkel eller dubbelrum. 101 bäddar står till förfogande.

Vårt kök är uppskattat för sin goda husmanskost. Naturligtvis erbjuder vi mat och dryck för alla tillfällen, festmåltid eller vickning. Hit kan du komma och äta lunch varje vardag mellan 12.00-13.00.

Här erbjuds stora möjligheter till en aktiv fritid. Vi har motionsspår, elljusspår, motionslokaler, paintballbana och bastu. Här kan man spela bangolf, padel, bordtennis, volleyboll, biljard eller prova på bågskytte. Vi har dessutom ett välsorterat bibliotek samt ett elevcafé där man kan titta på tv, spela spel eller bara umgås.

Skolans historia

Anledningen var att man ansåg att det behövdes en folkhögskola för det socialdemokratiska partiet och fackföreningarna. Skolan förlades till bruksgården (bilden) som man hyrde av en semesterhemsförening. Enligt ett envist gammalt rykte hade huset varit Gustav III:s jaktslott, men detta kan avfärdas som en legend.

Ädelfors folkhögskolas förste rektor hette Jerry Hellgren. I oktober 1957 startade undervisningen med 30 kursdeltagare. I slutet av 1960-talet ökade behovet av en ny skolbyggnad. Den gamla bruksgården fungerade dåligt som lärosäte; den fick inte moderniseras eller byggas till på grund av kulturmärkning och hade bara två klassrum.

 År 1972 flyttade skolan in i nybyggda lokaler i det närbelägna samhället Holsbybrunn, men namnet Ädelfors folkhögskola kvarstod. Under 1970-talet ökade de fackliga kortkurserna kraftigt och nya långkurser lades till. Skolan byggdes kontinuerligt till under åren. År 1978 blev Sten Ingvar Nilsson rektor. Han initierade den inriktning som jämte fackliga kortkurser förknippas med Ädelfors: tillgänglighet för funktionsnedsatta deltagare på alla utbildningar och kortkurser. År 1990 invigdes det nya aktivitetscentret och skolan fick den form den har idag.

Ädelfors folkhögskola startade 1957 med 30 deltagare med endast allmän linje i två små klassrum. Idag är skolan en anläggning på ca 12 500 kvadratmeter med drygt 150 deltagare på åtta olika utbilningar, ett internat med ca 100 boende och en 3-stjärnig hotell- och konferensanläggning med 60 hotellrum och en möteskapacitet på 200 personer. Till sistnämnda har nya grupper tillkommit: handikappgrupper, seniorgrupper, näringslivet och kommuner. På somrarna deltar ca 400 personer på olika kortkurser för funktonsnedsatta. Skolan har ca 60 anställda samt ett flertal tim- och säsongsanställda.

Ädelfors folkhögskolas rektorer

Jerry Hellgren 1957 - 1972
Henry Sundeby 1972 - 1975
Brynte Friberg 1975 - 1978
Sten Ingvar Nilsson 1978 - 1993
Ingvar Nilsson 1993 - 2002
Rolf Axelsson 2002 - 2010
Laila Bradling 2010 - 2013
Ole Busse 2013 -

Verksamhets- och bildningsidé

Ädelfors folkhögskola är ett folkbildnings- konferens- och kulturcentrum för alla i det livslånga lärandet.

Kvalitetstänkande och miljöhänsyn går hand i hand med omtanken om våra kursdeltagare, gäster och konferensdeltagare. Fokus ligger på folkbildning men verksamheten breddas till att omfatta även kommersiell verksamhet utifrån arbetarrörelsens humanistiska värdegrund, allt för att utveckla en långsiktig lönsamhet.

Våra ledstjärnor

Utvecklande
Alla som vistas på Ädelfors folkhögskola lär sig något nytt: både kunskapsmässigt och om sig själv.

Omtanke
Omtanke i bemötande och service som skapar en levande mötesplats

Glädje
En trivsam och glad miljö att vara i och komma tillbaka till.

Kvalitet
Vi upprätthåller rätt kompetens och engagemang i våra yrkesroller.

Styrelsen

Ordförande
Johanna Haraldsson

Vice ordförande
Carin Wallentin

Ledamöter
Joakim Pohlman
Henrik Tvarnö
Marcus Karlbom
Veronica Ek Larsdotter
Thomas Blomster

Suppleanter
Erik Bouveng
Ole Bak Mikkelsen
Madelene Kohult

Rektor
Ole Busse

Ekonomichef
Cecilia Alfheim

Personalrepresentanter
Thomas Laitinen 
Helena Gustavsson

Revisorer
Peter Nordvall
Maria Karlsson

Revisorssuppleanter
Leif Brandt
Börje Säll

Auktoriserad revisor
Leif Göransson

Auktoriserad revisorssuppleant
Daniel Palmberg