Fjäril i stumpworkteknik 17-19 juli

Fjäril i stumpworkteknik 17-19 juli

ANSÖKAN STÄNGD

Stumpwork, eller reliefbroderi som det också kallas, är en broderiteknik där du skapar broderier med 3D-effekt.


Tillbaka till sommarkurser

I den här kursen får du lära dig att med hjälp av ståltråd, tyg och broderigarn skapa en vacker Kronärtsblåvinge som ser ut att bara ha slagit sig ner en liten stund. 

Vi går tillsammans igenom grundläggande tekniker för att skapa vackra målerieffekter, hur du klipper och monterar ihop en fjärilsskulptur samt hur du gör för att skapa ett smycke av ditt broderi. 

När kursen är över har du både skapat ett unikt smycke och skaffat dig erfarenhet och kunskaper för att själv skapa vackra skulpturer av såväl flora som fauna. 

För att gå kursen underlättar det om du har erfarenhet av broderi sen tidigare, men med lite tålamod kan även nybörjaren färdigställa sin fjäril. 

Skulle du inte hinna klart under kurstiden har du möjlighet att ta med materialet hem för att fortsätta på egen hand med skrivna instruktioner. Materialkostnad tillkommer.

Sophia Fredriksson är illustratör och konstnär, och driver sedan 2016 eget företag från hjärtat av det småländska höglandet. Sedan 2021 har hon fokuserat på textil konst, främst broderi, i olika former. 

Hennes traditionella konst kan du se på instagramkontot @custombysophy och hennes textilkonst på @suncottagecrafts.

Kursens idé är sprunget ur Sophias konstprojekt ”Initiativ: Fjärilseffekten” som syftar till att uppmärksamma det hot flera av våra inhemska dagfjärilar står inför. Vilda pollinatörer är essentiella för människans överlevnad, men många är idag allvarligt hotade. Kronärtsblåvingen som vi kommer att skapa under kursen får här symbolisera deras utsatthet då den idag enbart existerar i teorin, eftersom den inte setts till sen 2019. Men den är också vald som en symbol för hoppet om att den, och många andra fjärilar med den, faktiskt fortfarande existerar och kan få leva och frodas i Sverige. 

En del av vinsten för det broderikit som används som kursmaterial går till stiftelsen Station Linné. De driver en forskningsstation i Färjestaden på Öland. Dit kommer både inhemska och internationella forskare, men arbetar också aktivt för att öka allmänhetens kännedom och intresse för fjärilar och andra insekter. Deras arbete är ovärderligt för att kunna hjälpa våra vilda pollinatörer på lång och kort sikt.

Lediga platser:
Internat: Ja
Kostnader: 4 045 kr inkl. kost och logi

Kontakt: Cicci Hultqvist
Telefon: 0383-571 10
E-post: kortkurs@adelfors.nu